Vedd át az irányítást! Ez volt a hívószava a MAJOSZ (Magyar Járműalkatrészgyártók Országos Szövetsége) és az Innsokart Klaszter közös szervezésű Nyárköszöntő üzleti találkozójának, amely vidéki kkv fejlesztési kiskonferencián több, mint 20 vállalat képviselte magát június 21-én pénteken a napfényes Balatonszéplak-Felsőn.

A program előadásai arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy a kkv szektorban nagyszerű ötletekkel, kisebb költségvetésből is lehet fejlődést elérni. Az első előadáson Kulcsár Alexandra, az ERP-consulting.hu vezető tanácsadója a járműalkatrészgyártásban alkalmazott vállalatirányítási rendszerekről tartott egy gondolatébresztő előadást, majd Dr. Györgypál László, a Pozi.tech képviseletében az ipari termelés hatékonyságának legfontosabb szűk keresztmetszetéről, azaz a logisztikáról beszélt, bemutatta hogyan lehet optimalizálni, pontosan nyomon követni az objektumok helyzetét és mozgását bármilyen típusú beltéri vagy kültéri környezetben, valós időben, a legnagyobb pontossággal.

A résztvevők nemcsak a kkv fejlesztési lehetőségekről kaphattak információkat, hanem egy könnyed Balaton parti ebéd után elektromos hajózáson is részt vettek, emellett át vehették az irányítást elektromos egykerekűek, elektromos rollerek, elektromos kerékpárok és elektromos autók, pontosabban két elképesztő Tesla felett.

A rendezvényen kipróbálható csodálatos eszközöket a MAJOSZ együttműködő partnereinknek köszönhettük: az izgalmas elektromos egykerekűeket és rollereket az I’NMOTION HUNGARY, a gyönyörű elektromos kerékpárokat a CSEPELBIKE, míg a lenyűgöző Teslákat az ETALON TOOLS KFT. ajánlotta fel. Az impozáns helyszínt és az elektromos hajózást a Calypso Étterem biztosította.

https://www.automotivesuppliers.hu/news-posts/a-balatonon-tartott-kozos-nyarkoszonto-uzleti-talalkozot-az-innoskart-klaszter-es-a-majosz/

Az Innoskart S3FOOD és Connsensys projektjei az élelmiszer-feldolgozó ipar digitalizálását hivatottak elősegíteni az élelmiszer-feldolgozási folyamatokba integrált intelligens szenzorrendszerek bevezetésével. Azok vállalkozások, akik szeretnének felkerülni az S3FOOD és Connsensys pályázatok radarjára (a 2020-ban kiírásra kerülő nyílt pályázatokon élelmiszer-feldolgozó, valamint kutató-fejlesztő KKV-k pályázhatnak majd pénzügyi támogatásra és képzésre voucher rendszerben) és ezzel együtt belefolyni az élelmiszer ipar digitalizálását segítő szenzorrendszerek telepítésével összefüggő szakmai tevékenységbe európai szinten – akár az élelmiszeripari termelő, akár technológiai, akár kutatásfejlesztői oldalról (living lab, pilot facilities, regionális szervek) –, kérjük, töltsék ki az alábbi linken elérhető kérdőívethttps://chkmkt.com/connsensys-S3Food

A kérdőívek kitöltési határideje 2019. június 07. Kérdés esetén keressék bátran kollégáinkat!

Május 8-10-ig Székesfehérvár adott otthont a H2020 INNOSUP S3FOOD (Smart Sensor Systems for Food Safety, Quality Control and Resource Efficiency in the Food Processing Industry) projektindító értekezletének, amelyen az Innoskart Team társ-projektkoordinátorként, mint vendéglátó fogadta a belga, holland, spanyol, francia, görög, dán, német és magyar partnereit, köztük az Innoskart tag Campden BRI Magyarországot. 
 
Az S3FOOD projekt az élelmiszer-feldolgozó ipar digitalizálását hivatott elősegíteni az élelmiszer-feldolgozási folyamatokba integrált intelligens szenzorrendszerek bevezetésével. A 2020-ban kiírásra kerülő nyílt pályázatokon élelmiszer-feldolgozó, valamint kutató-fejlesztő KKV-k pályázhatnak majd pénzügyi támogatásra és képzésre voucher rendszerben. Mindenki legyen résen!
 

Csodás tavaszi idő; figyelmes, profi vendéglátó csapat (CHH Műszaki Kft.); kedvező üzleti lehetőségek az Innoskart tagoknak (Innoskart Team); revolúció a klaszterszolgáltatások terén (Innoskart Team); energiahatékonyság, fenntarthatóság számos különféle profittal és klaszteres kedvezménnyel (Rubin Informatikai Zrt.); izgalmas üzemlátogatás (CHH Műszaki Kft.); Connsenys projekt házi feladat: részvétel egy európai szintű felmérésben; üzleti találkozások; Innoskart promóciós videó forgatás vol. 1.; és végül, de nem utolsó sorban: digitalizáció az élelmiszeriparban – Ipar 4.0 (ÉFOSZ).

Mindeközben: a rendezvénnyel kapcsolatban két tagsági jelentkezés is befutott, üdv a fedélzeten!

Következő találkozó: 2019. szeptember 19. csütörtök

Ahhoz, hogy hatékonyan tudjuk támogatni klaszterünk munkáját, a lehető legjobb szakembergárdát szeretnénk összeválogatni, ezért ismét bővülünk. Kérjük, amennyiben üzletfeleik, vagy személyes ismerőseik között található potenciális kolléga jelöltünk, juttassák el hozzá álláshirdetésünket. Kérjük segítsenek megtalálni nekünk a lehető legjobb kollégát!

Az Innoskart is részt vesz az INCluSilver projektben, amely az ezüstkorúak igényeit kielégítő személyre szabott táplálkozással kapcsolatos termékek és szolgáltatások innovációját kívánja ösztönözni.

E pályázat támogatásával kerülhet bemutatásra 2019. március 27-én Székesfehérváron, a Szent István Ház Szent László Termében (Liszt Ferenc u. 1.) az Alba-Kenyér Sütőipari Zrt. és a CAMPDEN BRI Magyarország Nonprofit Kft. együttműködésén alapuló SILVERBREAD termékcsalád, amely egy korszerű táplálkozási- és gyártási igényeket kiszolgáló előrecsomagolt zsemle és bagett termékfejlesztés.

Az elkészült pékáruk vizsgálatát egy akkreditált érzékszervi laboratóriumban végezték, olyan számítógépes rendszerrel ellátott „Living Lab” környezetben, amely biztosítja a gyártó számára, hogy termékeinek kedveltségéről azonnal értesüljön és ennek megfelelően a módosításokat rövid idő alatt megvalósítsa. A termékteszt során az 50+ korosztály véleményét kérdezték meg a Silverbread termékekkel kapcsolatban, különös tekintettel a termék speciális jellemzőire, mint például jó rághatóság, puhaság, beltartalmi értékek stb. amely e korosztály számára fontos és növelheti a termék élvezeti értékét, hozzájárulhat az egészséges életmód fenntartásához. A vizsgálat végén tartott csoportos megbeszélésen kiderült, hogy ki hogyan ítélte meg a terméket, melyik tulajdonság miért fontos.

A termékkóstolóra meghívott ezüstkorú résztvevők szívesen vettek részt a vizsgálatokon, lelkesen osztották meg gondolataikat a különböző termékekről, mert fontos számukra, hogy a véleményüket figyelembe vegyék. Segítségükkel a jövő heti bemutatóra már a kiforrott termék kerül.

Az Innoskart ebben az évben abban a szerencsés helyzetben van, hogy azokat a tagszervezeteket, akiket az üzleti bemutatkozás, szakmai  tudásvágy külföldre szólít október végéig, pályázati forrásból támogatni tudja az utazási költségek társfinanszírozásával. Ez kettős öröm számunkra, hiszen nekünk is siker, mikor cégeink külföldi kiállításokon, szakmai rendezvényeken, üzleti találkozókon vesznek részt, vagy nemzetközi projektekben működnek közre, ám még nagyobb boldogság, ha ezzel együtt klaszterünknek is hírét viszik a világban.

Első Innoskart tagként a MOHAnet jelentkezett a támogatásért, az ő kollégáik máris az Embedded World nürnbergi Konferenciáján vannak.

Hatodik alkalommal rendezték meg a Klasztermenedzser Klubot akkreditált klasztereknek, melyen részt vett az Innoskart vezetősége is. Az esemény a tapasztalatcserét és a jó gyakorlatok megosztását biztosítja a magyarországi akkreditált klaszterek képviselői számára. A résztvevők több témában értekeztek a hazai hálózatos gazdaságban rejlő lehetőségekről és a közös célkitűzésekről. Kolléganőnk Szaplonczay Orsolya a nemzetköziesedéssel kapcsolatos beszélgetést moderálta és foglalta össze, mint a témában járatos klasztervezető.

2019. január 25-én az Innoskart adott otthont az ÉFOSZ (Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége) Digitális Munkacsoportja legutóbbi ülésének, amelyen az Agrárminisztérium, az ELTE, a BME, az MTA SZTAKI, a Bonafarm Csoport (Pick Szeged), a Bonduelle, a Sága Foods Zrt., a Campden BRI, a B&O Engineering, a Seacon Europe, a Drem Kft., a Rubin Informatikai Zrt., az EN-CO Software Kft., a Mortoff Informatikai Zrt. és az Innoskart klasztermenedzsment képviselői Dr. Sebők András vezetésével közösen folytattak eszmecserét a munkacsoport stratégiai céljairól.

A munkacsoport kifejezetten a magyar élelmiszeripar és informatikai vállalkozások számára dolgozta ki az Ipar 4.0, valamint a digitalizáció területén elérhető célokat és lehetőségeket. A megbeszélésen megtörtént az irányvonalak kijelölése és a stratégia elfogadása a hatékonyabb termelési megoldások bevezetéséhez szükséges innováció és a más iparágakból adaptálható jó gyakorlatok feltérképezése felé.

 2019. február 15-ig van lehetőség forrásra pályázni az EU által támogatott INCluSilver-projekt utolsó fordulójában, az ötven feletti társadalmi réteg személyre szabott táplálkozásának fejlesztésére.

Az INCluSilver-projekt a mikro- kis- és középvállalkozások támogatásával ösztönzi az ezüstkorúak igényeit kielégítő személyre szabott táplálkozással kapcsolatos termékek és szolgáltatások piacát, ezzel teremtve megfelelő feltételeket az innovatív ötletek generálásához, validálásához. A pályázat erősíteni kívánja a különböző ágazatokhoz tartozó szereplők együttműködését (elsősorban az agrár-, élelmiszeripar, egészségügy, csomagolás, IKT és kreatív iparágakban), valamint a határokon átnyúló kooperációt.

A pályázat utolsó fordulóján többek között a következő kihívásokra koncentráló projekteket várnak:

 • A tápanyagok és a bioaktív anyagok hatásmechanizmusainak pontosabb megértése
 • A biomarkerek továbbfejlesztése az étrend-összetevők és az egészség közötti kapcsolat jobb azonosítása érdekében
 • Erős kutatási és termékfejlesztési potenciállal rendelkező hordozóanyagok a bioaktív összetevők számára
 • A tápanyaghatások genomikai- és molekuláris szintű vizsgálata, amely lehetővé teszi az étrendre adott egyéni reakciók változékonyságának megértését
 • A táplálékbevitel és a táplálkozási szokások megfigyelése különböző interoperábilis módszerekkel
 • A vizsgált korosztály képességei (készségek, szociális-, gazdasági helyzet stb.)
 • Eszközök és módszerek, melyek számszerűsíthetővé teszik az életmóddal kapcsolatos változókat
 • Élelmiszer csomagolás az idősebb korosztály nehézségeinek figyelembevételével.
 • Kisebb csomagolás hosszabb eltarthatósági idővel.
 • Innovatív módszerek az ételszállításban (Meals on wheels).
 • 3D nyomtatott ételek és csomagolási megoldások.
 • Jogi, etikai és társadalmi keretrendszer az élelmiszerek és a betegségek genetikai információinak biztosítására.
 • Ösztönző- és financiális támogatás az egészségügyi és táplálkozási kutatások fejlesztéséhez és megvalósításához.

Az INCluSilver rendszerében a következő voucherek pályázhatók meg vállalkozásonként összesen 60 000 € értékben:

Nemzetközi piacra lépést elősegítő voucher: A voucher segítségével innovációs ötletek adaptálhatóak az unión belüli illetve kívüli térségbe. (design, piacelemzés, nemzetközi tanácsadás). A voucher értéke: 20 000 €

Bemutató voucher: A voucher segítségével lehetőség nyílik a technológiai felkészültség bemutatására operatív környezetben különböző nyílt innovációs laboratóriumokkal (living labs) együttműködve, nagyszabású demonstrációs lehetőségekkel. A voucher értéke: 60 000 €

Technológia transzfer voucher: A voucher értékeli a technológia, vagy knowhow átadási potenciálját egy másik szektor részére, valamint segítséget nyújt az átadás-átvételkor felmerülő technikai problémák megoldásához. A voucher értéke: 20 000 €

Gazdasági megvalósíthatósági elemzés voucher: A voucher célja a stratégiai döntések elősegítése. A voucheren keresztül átfogó versenyelemzés, a környezet és szabályozási rendszerek elemzése valósul meg. A voucher értéke: 10 000 €

Szellemi tulajdonjog voucher: A voucher segíti az új ismeretek és eredmények védelmét konzorciumi együttműködés, szabadalom formájában. A voucher értéke: 5 000 €

A támogatott projektek további innovációs segítséget kapnak projektjük megerősítéséhez a következő területeken: branding és PR, üzleti modell összeállítása, forrásteremtés/ a finanszírozáshoz való hozzáférés, befektetők keresése, nemzetközivé válás, inkubáció.

Bővebb információ és a pályázati dokumentáció az INCluSilver oldalán érhető el: https://www.inclusilver.eu/