2019. január 25-én az Innoskart adott otthont az ÉFOSZ (Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége) Digitális Munkacsoportja legutóbbi ülésének, amelyen az Agrárminisztérium, az ELTE, a BME, az MTA SZTAKI, a Bonafarm Csoport (Pick Szeged), a Bonduelle, a Sága Foods Zrt., a Campden BRI, a B&O Engineering, a Seacon Europe, a Drem Kft., a Rubin Informatikai Zrt., az EN-CO Software Kft., a Mortoff Informatikai Zrt. és az Innoskart klasztermenedzsment képviselői Dr. Sebők András vezetésével közösen folytattak eszmecserét a munkacsoport stratégiai céljairól.

A munkacsoport kifejezetten a magyar élelmiszeripar és informatikai vállalkozások számára dolgozta ki az Ipar 4.0, valamint a digitalizáció területén elérhető célokat és lehetőségeket. A megbeszélésen megtörtént az irányvonalak kijelölése és a stratégia elfogadása a hatékonyabb termelési megoldások bevezetéséhez szükséges innováció és a más iparágakból adaptálható jó gyakorlatok feltérképezése felé.

 2019. február 15-ig van lehetőség forrásra pályázni az EU által támogatott INCluSilver-projekt utolsó fordulójában, az ötven feletti társadalmi réteg személyre szabott táplálkozásának fejlesztésére.

Az INCluSilver-projekt a mikro- kis- és középvállalkozások támogatásával ösztönzi az ezüstkorúak igényeit kielégítő személyre szabott táplálkozással kapcsolatos termékek és szolgáltatások piacát, ezzel teremtve megfelelő feltételeket az innovatív ötletek generálásához, validálásához. A pályázat erősíteni kívánja a különböző ágazatokhoz tartozó szereplők együttműködését (elsősorban az agrár-, élelmiszeripar, egészségügy, csomagolás, IKT és kreatív iparágakban), valamint a határokon átnyúló kooperációt.

A pályázat utolsó fordulóján többek között a következő kihívásokra koncentráló projekteket várnak:

 • A tápanyagok és a bioaktív anyagok hatásmechanizmusainak pontosabb megértése
 • A biomarkerek továbbfejlesztése az étrend-összetevők és az egészség közötti kapcsolat jobb azonosítása érdekében
 • Erős kutatási és termékfejlesztési potenciállal rendelkező hordozóanyagok a bioaktív összetevők számára
 • A tápanyaghatások genomikai- és molekuláris szintű vizsgálata, amely lehetővé teszi az étrendre adott egyéni reakciók változékonyságának megértését
 • A táplálékbevitel és a táplálkozási szokások megfigyelése különböző interoperábilis módszerekkel
 • A vizsgált korosztály képességei (készségek, szociális-, gazdasági helyzet stb.)
 • Eszközök és módszerek, melyek számszerűsíthetővé teszik az életmóddal kapcsolatos változókat
 • Élelmiszer csomagolás az idősebb korosztály nehézségeinek figyelembevételével.
 • Kisebb csomagolás hosszabb eltarthatósági idővel.
 • Innovatív módszerek az ételszállításban (Meals on wheels).
 • 3D nyomtatott ételek és csomagolási megoldások.
 • Jogi, etikai és társadalmi keretrendszer az élelmiszerek és a betegségek genetikai információinak biztosítására.
 • Ösztönző- és financiális támogatás az egészségügyi és táplálkozási kutatások fejlesztéséhez és megvalósításához.

Az INCluSilver rendszerében a következő voucherek pályázhatók meg vállalkozásonként összesen 60 000 € értékben:

Nemzetközi piacra lépést elősegítő voucher: A voucher segítségével innovációs ötletek adaptálhatóak az unión belüli illetve kívüli térségbe. (design, piacelemzés, nemzetközi tanácsadás). A voucher értéke: 20 000 €

Bemutató voucher: A voucher segítségével lehetőség nyílik a technológiai felkészültség bemutatására operatív környezetben különböző nyílt innovációs laboratóriumokkal (living labs) együttműködve, nagyszabású demonstrációs lehetőségekkel. A voucher értéke: 60 000 €

Technológia transzfer voucher: A voucher értékeli a technológia, vagy knowhow átadási potenciálját egy másik szektor részére, valamint segítséget nyújt az átadás-átvételkor felmerülő technikai problémák megoldásához. A voucher értéke: 20 000 €

Gazdasági megvalósíthatósági elemzés voucher: A voucher célja a stratégiai döntések elősegítése. A voucheren keresztül átfogó versenyelemzés, a környezet és szabályozási rendszerek elemzése valósul meg. A voucher értéke: 10 000 €

Szellemi tulajdonjog voucher: A voucher segíti az új ismeretek és eredmények védelmét konzorciumi együttműködés, szabadalom formájában. A voucher értéke: 5 000 €

A támogatott projektek további innovációs segítséget kapnak projektjük megerősítéséhez a következő területeken: branding és PR, üzleti modell összeállítása, forrásteremtés/ a finanszírozáshoz való hozzáférés, befektetők keresése, nemzetközivé válás, inkubáció.

Bővebb információ és a pályázati dokumentáció az INCluSilver oldalán érhető el: https://www.inclusilver.eu/

Az Innoskart tagjai lehetőséget kaptak, hogy részt vegyenek az MVÜK 400+ üzleti csoportok 2019. január 31-i összevont találkozóján. A Magyar Vállalatvezetők Üzleti Közössége rendezvényeit kizárólag üzleti klubtagok látogathatják, ám ezúttal az Innoskartos szervezetek vezetői is élhetnek ezzel a kiváló kapcsolatépítési lehetőséggel a klaszter MVÜK tagságán keresztül.

Az MVÜK rendezvényeivel a kapcsolati tőke folyamatos frissen tartását tűzte célul. Az esemény lényege, hogy a résztvevők folyamatosan ismerkedjenek egymással, irányított, profi moderáció mellett. A találkozón hasonló szintű vezetők, hasonló méretű cégektől legalább 25-30 másik cég közép- vagy felsővezetőjével tudnak ismerkedni, véleményt és névjegykártyát cserélni. Az MVÜK ez alkalommal külön asztallal várja tagjainkat, ami kiváló lehetőséget nyújt tagszervezeteink vezetőinek a kapcsolatépítésre.  

Folytatódik a támogatás az idősek személyre szabott táplálkozása érdekében.

Az EU által támogatott INCluSilver-projekt második fordulója 425 000 eurót eredményezett a 11 kis- és középvállalkozás (KKV) számára. A vállalatok a következő hónapban előre megkapják a támogatásuk 75% -át az idősebb korosztály személyre szabott táplálkozásának fejlesztésére. Európa egész területéről 37 pályázó közül 11 KKV kap legfeljebb 60 000 eurót.

"Mivel az idősebb állampolgárok számának növekedését tapasztaljuk Európában, fontos új táplálkozási megoldásokat találni az egészséges időskor biztosításához, ezért szeretnénk olyan ötleteket finanszírozni, ami javítja az idősek életminőségét "- mondja Per Simonsson, az INCluSilver projekt koordinátora.

Olyan pályázatokkal mint a tejsavas erjesztett táplálékkiegészítőktől, melyek képesek segíteni magas koleszterin szint problémával küzdő idősebb embereken, egészen olyan mobilos alkalmazásig a kibővített valóságban, amely képes információkat biztosítani az élelmiszerekről, a kiválasztott cégek mindegyikének megvan a maga egyedi megközelítése az idősek számára személyre szabott táplálkozásának a fejlesztésére. A második forduló nyertesei:

 • EatHealthy KOIN.S.EP.
 • FermBiotics ApS
 • GEZAPP Srl
 • Innerstrength Ltd.
 • Jász-Tész Ltd.
 • Lactobio ApS
 • Medifood Hungary Innovation Kft.
 • MOBILEFX PCC
 • Perfect Vision Kft.
 • Valle Fiorita Catering SRL
 • Veg of Lund AB

Az INCluSilver projekt öt együttműködő szektorát képviselik: agrár-élelmiszeripar, egészségügy, csomagolás, IKT és kreatív iparágak. A kiválasztott vállalatok és pályázataik az INCluSilver weboldalán kerülnek bemutatásra.

"Az INCluSilver projekt két részből áll: az idősek életének javítása és a kisvállalkozások támogatása, amelyek olyan innovációkat fejlesztenek ki, amelyek hozzájárulnak ehhez. Mindkét dolog segíti Európa gazdaságának virágzását "- mondja Per Simonsson.

Az INCluSilver projekt a finanszírozáson kívül olyan vállalkozói rendezvényeket és workshopokat is magában foglal, amelyekben a kkv-k Európa-szerte találkozhatnak egymással, biztosítva a tökéletes hálózatot, hogy hozzáférjenek mind az európai, mind a nemzetközi piacokhoz.

Az Innoskart IKT Klaszterről

A székesfehérvári székhelyű Innoskart IKT Klaszter 80+ KKV és felsőoktatási intézmény tagot számlál. 12 éves működése során olyan tevékenységeket végez, mely a tagok közötti innovatív együttműködést kívánja létrehozni, fenntartani és erősíteni. Fő stratégiai célunk digitális megoldások iránti ipari igények felkutatása, a megoldások megteremtése és piaci bevezetése – mindezeket klaszteren belüli együttműködésre építve.

Kontakt személy:

Név: Szaplonczay Orsolya

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon: +36 20 989 2298

 

 

Január 30-i rendkívüli és jól sikerült évindító találkozónk után folytatjuk a közös munkát!

Stratégia-építő és koordinációs megbeszélésre hívjuk klasztertagjainkat, ahol napirendi pontjaink a következők lesznek:

 • közös stratégiánk aktualizálása (a jelenleg elérhető anyag mellékelve, ez 2016-ban készült, egyes részeit (pl. tagság összetétele) tekintve az akkori állapotokat tükrözi)
 • futó klaszterfejlesztési pályázatunkban megvalósítandó hazai és nemzetközi kiállítási és konferencia megjelenésének kialakítása

Helyszín: Innoskart iroda, Székesfehérvár, Móricz Zs. u. 14.

Időpont: 2018. március 28., 14-16 óra

Az INCluSilver innovációs utalványok első fordulója véget ért, de a kkv-k már most is szabadon pályázhatnak a második fordulóra, amelyre 2018. március 15. csütörtökig van lehetőségük.

Tizenhárom vállalkozás 650 000 eurót kap az európai idősebb korosztály táplálkozási innovációjának megoldására.

Közel 650 000 eurót osztanak ki a következő hónapban 13 kis- és középvállalkozásnak (kkv-k) a klaszter által az idősek személyekre szabott táplálkozás területén elért ötleteik kifejlesztéséért és az EU-projekt részeként működő INCluSilver nyolc partnerük számára. Az egész Európából származó 39 KKV-pályázat közül hat különböző országból 13 olyan innovatív vállalat lett kiválasztva, amelyek az első pályázati időszakban részesülnek finanszírozásban.

"A projekt számos egyedi ötletet kapott egész Európából, de az igazán kiemelkedőek, azok, amelyek az idősek életminőségének javítását célozzák meg innovatív táplálkozási megoldások révén" - mondja Magnus Lagnevik projekt koordinátor.

Annak ellenére, hogy a kiválasztott kkv-k mindannyian arra törekszenek, hogy az idősek számára személyre szabott táplálkozási megoldásokat hozzanak létre, projektjeik nagyban különböznek, kezdve a rehabilitáció technikájától és a fizikai tevékenység ellenőrzésétől a genetikailag személyre szabott táplálkozás és a 3D-s kulturális tartalom létrehozásáig. A kiválasztott vállalatok:

 • ALBA-KENYÉR Zrt.
 • A.E. PLIROFORIKIS – ANAPTIKSIS LOGIS
 • BioCos
 • Dietary Molecular Diagnostics, S.L.
 • EUROB CREATIVE SLNE
 • Indevex AB
 • Liquid Vision Innovation Ltd.
 • MG Nutrición 3G
 • Movesca ApS
 • NutriMed Dietary Supplement Producing Ltd.
 • SENS Innovation ApS
 • Wellbemed Sweden AB
 • Wopii Development AB

A projektek az INCluSilver öt együttműködő szektorából négyet képviselnek: agrár-élelmiszeripar, egészségügy, csomagolás, IKT és kreatív iparágak. Az összes kiválasztott vállalat megjelenik az INCluSilver weboldalán.

Több lehetőség a kkv-k számára

Ezek csak az INCluSilver innovációs utalványok első fordulójának eredményei, de a kkv-k már most is szabadon pályázhatnak a második fordulóra, amelyre 2018. március 15. csütörtökig van lehetőségük. 33% -os a sikerarány és az innovatív vállalatoknak szánt uniós finanszírozásban közel 2,2 millió euró maradt, amelyre még rengeteg idő és ok áll rendelkezésre a jelentkezéshez.

Az INCluSilver projekt 3 típusú innovációs utalványt kínál 3 000 eurótól 60 000 euró értékig. A következő INCluSilver tagországok kkv-jaik jelentkezését várjuk: Dánia, Franciaország, Görögország, Magyarország, Olaszország, Írország, Spanyolország, Svédország és az Egyesült Királyság.
"Országunk idősebb polgárai évek óta támogatják társadalmunkat, és ez nagyszerű lehetőség, hogy ezt viszonozhatjuk számukra olyan befektetési megoldásokba fektetve, amelyek jobbá teszik az életüket. Ezeknek a projekteknek a finanszírozásával lehetőségünk nyílik arra is, hogy támogassunk néhány igazán innovatív kkv-t "- mondja Magnus Lagnevik projekt koordinátor.
Az INCluSilver a finanszírozás mellett olyan vállalkozói rendezvényeket is szervez, amelyekben a kkv-k Európa-szerte összekapcsolódnak és inspirálják egymást, hatékonyan felkínálva a kkv-kat az európai és nemzetközi piacokra.

Az INCluSilverről
Az INCluSilver Európa legjelentősebb projektje a személyre szabott táplálkozáson belüli jobb megoldások vonatkozásában az európai idősebb korosztály számára. A projektet az EU Horizont 2020 program finanszírozza, és kilenc partnerországot egyesít Európa-szerte, hét ágazatból és két egyetemből, öt szektorból, kiemelt szakértői csoportból és közel 900 kkv-ból. További információkért látogasson el a www.inclusilver.eu weboldalra, vagy látogasson el a LinkedIn vagy Twitter oldalra: @inclusilver.

Az idei évet meghatározó eseménnyel indítottuk. 2018. január 30-án az Innoskart klaszter rendkívüli évkezdő találkozót tartott. 2017 végére már 80 céget és intézményt tömörített a klaszter, a közös munka alapját adó stratégiánk is igazítást igényel, indokolt volt összegyűlni.

A gördülékeny lebonyolítás érdekében profi partnert, a Magyar Vállalatvezetők Üzleti Klubját (MVÜK) választottuk támogatónknak. Az MVÜK bevált gyakorlati módszerével, B2B beszélgetések keretein belül, közel 40 résztvevő klasztercég oszthatta meg nézeteit a jövőre tekintve, illetve megismertethette cégének tevékenységét, és hangsúlyozhatta szükségleteit az együttműködés jegyében. Még soha nem tartottunk olyan klasztertalálkozót, ahol ilyen sokan voltunk!

A rendezvény alatt bemutattuk arculatunk új marketing eszközét és elindítottuk azt a „szolgáltatás-csomagot”, melybe a cégek valamennyi klasztertag részére kedvezménnyel ajánlanak terméket. Elsőként a Seacon ügyvezetője és klaszterünk elnöke, Berkovich Gábor ajánlotta fel, hogy 2018-ban valamennyi klasztertag számára 20% kedvezményt biztosít cége minden, saját fejlesztésű szoftver termékének licensz díjából.

A INCluSilver szakértői csoport néhány hónappal ezelőtt találkozott egy kollektív ülésen azzal a céllal, hogy a KKV-k innovációs erőfeszítéseihez kulcsfontosságú kompetenciákat dolgozzon ki a személyre szabott táplálkozás keretében.
A 19 szakértő egyetértett a hét kompetenciával, amelyek létfontosságúak a kis- és középvállalkozások számára ahhoz, hogy többen megismerhessék ezen vállalatok sikerességét, és innovatív mivoltát a személyre szabott táplálkozási termékek vagy szolgáltatások fejlesztése céljából az idősebb korosztály számára. A panel négy csoportban vitatta a kompetenciákat, és minden egyes csoport öt kompetenciát választott ki.


Mind a négy csoport kiemelte az együttműködési kompetenciát, az üzleti kompetenciát és a fogyasztói megértést. A szakértők megjegyezték, hogy a projektek sikeréhez kulcsfontosságú, hogy a partnerek azonosítsák, elérjék és együttműködjenek azokkal a szakértőkkel, akik rendelkeznek olyan kompetenciával, amelyet ő maguk nem birtokolnak. 

Különösen akkor, ha hiányoznak a hét kiemelt kompetencia közül.Az üzleti kompetenciát egyesek túlfeszítő kompetenciaként, mások pedig alárendeltségként írják le.

Egy szakértő ezt úgy jellemezte:
"Az összes kompetencia átfedése üzleti kompetencia. Ezért az általános orvosi gyakorlaton belül olyan üzleti kompetenciára van szükség, amely a mai korban elengedhetetlen.”

A szakértők is egyetértettek a fogyasztók bevonásával és megértésével. Létfontosságú annak biztosítása, hogy a termék megfeleljen a fogyasztók igényeinek, különösen ha a fogyasztó viselkedésbeli változást igényel. Ennek kapcsán az egyik szakértő kijelentette:

"Készek az emberek, hogy megkapják ezt az információt? Készek megváltoztatni az étrendjüket, és tudják, hogyan vagy már rendelkeznek a készségekkel."
A szakértők a technológiai kompetencia és a megértés szükségességét is megvitatták. A szakértők azonban ezt a kompetenciát a másik hét kompetencia közül kettőhöz kapcsolták: a fogyasztói megértés és a piaci elemzés. Ahhoz, hogy sikeres technológiát fejlesszen ki, elengedhetetlen annak feltárása, hogy a piacon megtalálható-e a hézag, és hogy a tényleges fogyasztói igényeket kielégíti-e.

A hét kompetencia utolsó kettője az adománygyűjtő-, és a táplálkozási kompetencia. A szakértői panel úgy érezte, hogy a legtöbb esetben a kkv-knak maguknak kell bizonyos szintű ismeretekkel rendelkezniük a táplálkozási tudományokról, hogy személyre szabott táplálkozási termékeket fejlesszenek ki.
További információ a szakértői testület tagjairól itt.

A pályázati innovációs utalványok és a nemzetközi tulajdonjogok innovációs utalványainak első fordulójának jelentkezési határidejét hivatalosan 2017. december 31-ig, vasárnapig meghosszabbítottuk.A kiterjesztés elsődleges oka, hogy minél több KKV-nak legyen lehetősége jelentkeznie az új év előtt. Az INCluSilver csapata arra is törekszik, hogy lehetőséget biztosítson a KKV-k részére, hogy innovációs ötletet nyújthassanak a személyre szabott táplálkozás területén az 50 év felettiek számára, továbbá, hogy pályázhassanak támogatásra, és hogy biztosítsuk a legjobb eredmény elérését ezzel a projekttel.

Bővebben az innovációs utalványokról itt olvashatsz.