Folytatódik a támogatás az idősek személyre szabott táplálkozása érdekében.

Az EU által támogatott INCluSilver-projekt második fordulója 425 000 eurót eredményezett a 11 kis- és középvállalkozás (KKV) számára. A vállalatok a következő hónapban előre megkapják a támogatásuk 75% -át az idősebb korosztály személyre szabott táplálkozásának fejlesztésére. Európa egész területéről 37 pályázó közül 11 KKV kap legfeljebb 60 000 eurót.

"Mivel az idősebb állampolgárok számának növekedését tapasztaljuk Európában, fontos új táplálkozási megoldásokat találni az egészséges időskor biztosításához, ezért szeretnénk olyan ötleteket finanszírozni, ami javítja az idősek életminőségét "- mondja Per Simonsson, az INCluSilver projekt koordinátora.

Olyan pályázatokkal mint a tejsavas erjesztett táplálékkiegészítőktől, melyek képesek segíteni magas koleszterin szint problémával küzdő idősebb embereken, egészen olyan mobilos alkalmazásig a kibővített valóságban, amely képes információkat biztosítani az élelmiszerekről, a kiválasztott cégek mindegyikének megvan a maga egyedi megközelítése az idősek számára személyre szabott táplálkozásának a fejlesztésére. A második forduló nyertesei:

 • EatHealthy KOIN.S.EP.
 • FermBiotics ApS
 • GEZAPP Srl
 • Innerstrength Ltd.
 • Jász-Tész Ltd.
 • Lactobio ApS
 • Medifood Hungary Innovation Kft.
 • MOBILEFX PCC
 • Perfect Vision Kft.
 • Valle Fiorita Catering SRL
 • Veg of Lund AB

Az INCluSilver projekt öt együttműködő szektorát képviselik: agrár-élelmiszeripar, egészségügy, csomagolás, IKT és kreatív iparágak. A kiválasztott vállalatok és pályázataik az INCluSilver weboldalán kerülnek bemutatásra.

"Az INCluSilver projekt két részből áll: az idősek életének javítása és a kisvállalkozások támogatása, amelyek olyan innovációkat fejlesztenek ki, amelyek hozzájárulnak ehhez. Mindkét dolog segíti Európa gazdaságának virágzását "- mondja Per Simonsson.

Az INCluSilver projekt a finanszírozáson kívül olyan vállalkozói rendezvényeket és workshopokat is magában foglal, amelyekben a kkv-k Európa-szerte találkozhatnak egymással, biztosítva a tökéletes hálózatot, hogy hozzáférjenek mind az európai, mind a nemzetközi piacokhoz.

Az Innoskart IKT Klaszterről

A székesfehérvári székhelyű Innoskart IKT Klaszter 80+ KKV és felsőoktatási intézmény tagot számlál. 12 éves működése során olyan tevékenységeket végez, mely a tagok közötti innovatív együttműködést kívánja létrehozni, fenntartani és erősíteni. Fő stratégiai célunk digitális megoldások iránti ipari igények felkutatása, a megoldások megteremtése és piaci bevezetése – mindezeket klaszteren belüli együttműködésre építve.

Kontakt személy:

Név: Szaplonczay Orsolya

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon: +36 20 989 2298

 

 

Január 30-i rendkívüli és jól sikerült évindító találkozónk után folytatjuk a közös munkát!

Stratégia-építő és koordinációs megbeszélésre hívjuk klasztertagjainkat, ahol napirendi pontjaink a következők lesznek:

 • közös stratégiánk aktualizálása (a jelenleg elérhető anyag mellékelve, ez 2016-ban készült, egyes részeit (pl. tagság összetétele) tekintve az akkori állapotokat tükrözi)
 • futó klaszterfejlesztési pályázatunkban megvalósítandó hazai és nemzetközi kiállítási és konferencia megjelenésének kialakítása

Helyszín: Innoskart iroda, Székesfehérvár, Móricz Zs. u. 14.

Időpont: 2018. március 28., 14-16 óra

Az INCluSilver innovációs utalványok első fordulója véget ért, de a kkv-k már most is szabadon pályázhatnak a második fordulóra, amelyre 2018. március 15. csütörtökig van lehetőségük.

Tizenhárom vállalkozás 650 000 eurót kap az európai idősebb korosztály táplálkozási innovációjának megoldására.

Közel 650 000 eurót osztanak ki a következő hónapban 13 kis- és középvállalkozásnak (kkv-k) a klaszter által az idősek személyekre szabott táplálkozás területén elért ötleteik kifejlesztéséért és az EU-projekt részeként működő INCluSilver nyolc partnerük számára. Az egész Európából származó 39 KKV-pályázat közül hat különböző országból 13 olyan innovatív vállalat lett kiválasztva, amelyek az első pályázati időszakban részesülnek finanszírozásban.

"A projekt számos egyedi ötletet kapott egész Európából, de az igazán kiemelkedőek, azok, amelyek az idősek életminőségének javítását célozzák meg innovatív táplálkozási megoldások révén" - mondja Magnus Lagnevik projekt koordinátor.

Annak ellenére, hogy a kiválasztott kkv-k mindannyian arra törekszenek, hogy az idősek számára személyre szabott táplálkozási megoldásokat hozzanak létre, projektjeik nagyban különböznek, kezdve a rehabilitáció technikájától és a fizikai tevékenység ellenőrzésétől a genetikailag személyre szabott táplálkozás és a 3D-s kulturális tartalom létrehozásáig. A kiválasztott vállalatok:

 • ALBA-KENYÉR Zrt.
 • A.E. PLIROFORIKIS – ANAPTIKSIS LOGIS
 • BioCos
 • Dietary Molecular Diagnostics, S.L.
 • EUROB CREATIVE SLNE
 • Indevex AB
 • Liquid Vision Innovation Ltd.
 • MG Nutrición 3G
 • Movesca ApS
 • NutriMed Dietary Supplement Producing Ltd.
 • SENS Innovation ApS
 • Wellbemed Sweden AB
 • Wopii Development AB

A projektek az INCluSilver öt együttműködő szektorából négyet képviselnek: agrár-élelmiszeripar, egészségügy, csomagolás, IKT és kreatív iparágak. Az összes kiválasztott vállalat megjelenik az INCluSilver weboldalán.

Több lehetőség a kkv-k számára

Ezek csak az INCluSilver innovációs utalványok első fordulójának eredményei, de a kkv-k már most is szabadon pályázhatnak a második fordulóra, amelyre 2018. március 15. csütörtökig van lehetőségük. 33% -os a sikerarány és az innovatív vállalatoknak szánt uniós finanszírozásban közel 2,2 millió euró maradt, amelyre még rengeteg idő és ok áll rendelkezésre a jelentkezéshez.

Az INCluSilver projekt 3 típusú innovációs utalványt kínál 3 000 eurótól 60 000 euró értékig. A következő INCluSilver tagországok kkv-jaik jelentkezését várjuk: Dánia, Franciaország, Görögország, Magyarország, Olaszország, Írország, Spanyolország, Svédország és az Egyesült Királyság.
"Országunk idősebb polgárai évek óta támogatják társadalmunkat, és ez nagyszerű lehetőség, hogy ezt viszonozhatjuk számukra olyan befektetési megoldásokba fektetve, amelyek jobbá teszik az életüket. Ezeknek a projekteknek a finanszírozásával lehetőségünk nyílik arra is, hogy támogassunk néhány igazán innovatív kkv-t "- mondja Magnus Lagnevik projekt koordinátor.
Az INCluSilver a finanszírozás mellett olyan vállalkozói rendezvényeket is szervez, amelyekben a kkv-k Európa-szerte összekapcsolódnak és inspirálják egymást, hatékonyan felkínálva a kkv-kat az európai és nemzetközi piacokra.

Az INCluSilverről
Az INCluSilver Európa legjelentősebb projektje a személyre szabott táplálkozáson belüli jobb megoldások vonatkozásában az európai idősebb korosztály számára. A projektet az EU Horizont 2020 program finanszírozza, és kilenc partnerországot egyesít Európa-szerte, hét ágazatból és két egyetemből, öt szektorból, kiemelt szakértői csoportból és közel 900 kkv-ból. További információkért látogasson el a www.inclusilver.eu weboldalra, vagy látogasson el a LinkedIn vagy Twitter oldalra: @inclusilver.

Az idei évet meghatározó eseménnyel indítottuk. 2018. január 30-án az Innoskart klaszter rendkívüli évkezdő találkozót tartott. 2017 végére már 80 céget és intézményt tömörített a klaszter, a közös munka alapját adó stratégiánk is igazítást igényel, indokolt volt összegyűlni.

A gördülékeny lebonyolítás érdekében profi partnert, a Magyar Vállalatvezetők Üzleti Klubját (MVÜK) választottuk támogatónknak. Az MVÜK bevált gyakorlati módszerével, B2B beszélgetések keretein belül, közel 40 résztvevő klasztercég oszthatta meg nézeteit a jövőre tekintve, illetve megismertethette cégének tevékenységét, és hangsúlyozhatta szükségleteit az együttműködés jegyében. Még soha nem tartottunk olyan klasztertalálkozót, ahol ilyen sokan voltunk!

A rendezvény alatt bemutattuk arculatunk új marketing eszközét és elindítottuk azt a „szolgáltatás-csomagot”, melybe a cégek valamennyi klasztertag részére kedvezménnyel ajánlanak terméket. Elsőként a Seacon ügyvezetője és klaszterünk elnöke, Berkovich Gábor ajánlotta fel, hogy 2018-ban valamennyi klasztertag számára 20% kedvezményt biztosít cége minden, saját fejlesztésű szoftver termékének licensz díjából.

A INCluSilver szakértői csoport néhány hónappal ezelőtt találkozott egy kollektív ülésen azzal a céllal, hogy a KKV-k innovációs erőfeszítéseihez kulcsfontosságú kompetenciákat dolgozzon ki a személyre szabott táplálkozás keretében.
A 19 szakértő egyetértett a hét kompetenciával, amelyek létfontosságúak a kis- és középvállalkozások számára ahhoz, hogy többen megismerhessék ezen vállalatok sikerességét, és innovatív mivoltát a személyre szabott táplálkozási termékek vagy szolgáltatások fejlesztése céljából az idősebb korosztály számára. A panel négy csoportban vitatta a kompetenciákat, és minden egyes csoport öt kompetenciát választott ki.


Mind a négy csoport kiemelte az együttműködési kompetenciát, az üzleti kompetenciát és a fogyasztói megértést. A szakértők megjegyezték, hogy a projektek sikeréhez kulcsfontosságú, hogy a partnerek azonosítsák, elérjék és együttműködjenek azokkal a szakértőkkel, akik rendelkeznek olyan kompetenciával, amelyet ő maguk nem birtokolnak. 

Különösen akkor, ha hiányoznak a hét kiemelt kompetencia közül.Az üzleti kompetenciát egyesek túlfeszítő kompetenciaként, mások pedig alárendeltségként írják le.

Egy szakértő ezt úgy jellemezte:
"Az összes kompetencia átfedése üzleti kompetencia. Ezért az általános orvosi gyakorlaton belül olyan üzleti kompetenciára van szükség, amely a mai korban elengedhetetlen.”

A szakértők is egyetértettek a fogyasztók bevonásával és megértésével. Létfontosságú annak biztosítása, hogy a termék megfeleljen a fogyasztók igényeinek, különösen ha a fogyasztó viselkedésbeli változást igényel. Ennek kapcsán az egyik szakértő kijelentette:

"Készek az emberek, hogy megkapják ezt az információt? Készek megváltoztatni az étrendjüket, és tudják, hogyan vagy már rendelkeznek a készségekkel."
A szakértők a technológiai kompetencia és a megértés szükségességét is megvitatták. A szakértők azonban ezt a kompetenciát a másik hét kompetencia közül kettőhöz kapcsolták: a fogyasztói megértés és a piaci elemzés. Ahhoz, hogy sikeres technológiát fejlesszen ki, elengedhetetlen annak feltárása, hogy a piacon megtalálható-e a hézag, és hogy a tényleges fogyasztói igényeket kielégíti-e.

A hét kompetencia utolsó kettője az adománygyűjtő-, és a táplálkozási kompetencia. A szakértői panel úgy érezte, hogy a legtöbb esetben a kkv-knak maguknak kell bizonyos szintű ismeretekkel rendelkezniük a táplálkozási tudományokról, hogy személyre szabott táplálkozási termékeket fejlesszenek ki.
További információ a szakértői testület tagjairól itt.

A pályázati innovációs utalványok és a nemzetközi tulajdonjogok innovációs utalványainak első fordulójának jelentkezési határidejét hivatalosan 2017. december 31-ig, vasárnapig meghosszabbítottuk.A kiterjesztés elsődleges oka, hogy minél több KKV-nak legyen lehetősége jelentkeznie az új év előtt. Az INCluSilver csapata arra is törekszik, hogy lehetőséget biztosítson a KKV-k részére, hogy innovációs ötletet nyújthassanak a személyre szabott táplálkozás területén az 50 év felettiek számára, továbbá, hogy pályázhassanak támogatásra, és hogy biztosítsuk a legjobb eredmény elérését ezzel a projekttel.

Bővebben az innovációs utalványokról itt olvashatsz.

A legutóbbi klasztertalálkozónk, 2017. november 28-án Budapesten a digitalizálás fontosságának szellemében telt.

A digitalizálás számos előnyét és néhány hátrányát vitattuk meg.

A digitalizálás néhány előnyét kiemelnénk:

• Az akadálymentesítés javítása és a jobb információcsere megkönnyítése világszerte

• A válaszidő lerövidülése, valamint az ügyfélszolgálat segítsége alapján az ügyintézés gyorsaságának növelése.

• Az üzleti folyamatok hatékonyságának, a következetességének és a minőségének a javítása világszerte.

Tehát azt mondhatjuk, hogy ha egy szervezet elfogadja a mai digitális technológiákat, akkor lehetővé teszi a döntéshozók számára, hogy bármikor hozzáférjenek az összes szükséges információhoz, bárhonnan és bármilyen eszközön.

A kérdés az, hogy ezekkel az előnyökkel miért nem látjuk, hogy minden szervezet áttérne teljesen a digitális környezetre?

A mai technológiák elfogadása már nem választható, a legjobb technológiával rendelkező vállalkozások nyerhetnek, mert agilitást és költséghatékonyságot fognak elérni, amit mások nem tudnak.

Ha egy szervezet döntéshozója vagy, fontos, hogy megértsd, hogy a digitalizálás lehetőséget ad arra, hogy üzleti nyilvántartásait olyan digitális formátumba integráljuk, amely bárki számára hozzáférhető.

A Seacon Europe előadásával a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében 2017. december 13-án Székesfehérváron kerül megrendezésre egy információs nap, ahol szívesen látunk minden érdeklődő klasztertagot, de hozhattok mást is, hiszen – bár van klaszteres vonatkozása a dolognak – ez egy nyílt, kamarai rendezvény.


 

Feltételezzük, hogy érdekes téma lehet minden cégnél a személyi adatok védelmét szabályozó GDPR rendelet, aminek megfelelni az érintett cégek számára nem egyszerű feladat. Mivel a szabályozás 2018. május 25-én hatályba lép, viszonylag kevés idő van már a felkészülésre, a várható büntetési tételek viszont komolyak.

 

Óriási meglepetés érheti azokat a vállalatokat, amelyek félvállról veszik a hamarosan hatályba lépő új uniós adatvédelmi változásokat, amelyek jelentős jogi és technikai feltételeket is támasztanak. A magánszemélyek nagyobb betekintést és jogokat kapnak az adataik kezelésével kapcsolatban, ezzel párhuzamosan a cégek ez irányú kötelezettségei növekednek, a mulasztásokat pedig minden eddiginél nagyobb pénzbüntetéssel sújtják.

 

Kiket érint legfőképp:

- kereskedők (e-mail cím gyűjtés hírlevél, hűségkártya programok, nyereményjátékok, webshoppal rendelkezők)

- könyvelők, bérszámfejtők (munkavállalók adatai)

- cégek, akik külső könyvelőt használnak

- nagy cégek (sok munkavállaló adatai)

- 20 fő feletti foglalkoztatók

- munkaerő közvetítő, kölcsönző cégek, fejvadász cégek

- távközlési cégek

- tárhelyszolgáltatók, infrastruktúra üzemeltetők

- eü-i cégek (érzékeny adatokkal foglalkoznak)

 

Annak érdekében, hogy egy esetleges bírság kivetését elkerülje, elengedhetetlenül fontos annak biztosítása, hogy a vállalat szervezeti szintű működése megfeleljen a GDPR követelményeinek, és rendelkezzen mindazon dokumentációval (pl. adatvédelmi hatásvizsgálat, adatvédelmi incidensek dokumentációja, érintettek hozzájárulása stb.), amellyel a megfelelőséget a hatóság előtt alá is tudja támasztani.

Az 50 év felettiek személyre szabott táplálkozásának fejlesztése jegyében telt legújabb klasztertalálkozónk Budapesten, 2017. november 15-én. Az eseményen több mint 60 érdeklődő vett részt, amely egy nagyszerű lehetőség volt számukra, hogy az INCluSilver projekt részévé váljanak, és új európai kapcsolatokra tegyenek szert.


Mivel a személyre szabott táplálkozás Európában továbbra is növekszik, a kis- és középvállalkozások (kkv-k) mostantól online igénybe vehetik az "innovatív ötletek, termékek és technológiák" fejlesztésére irányuló pénzügyi támogatást akár 60 000 euróig az idősebb korosztály személyre szabott táplálkozásának vonatkozásában. Az EU Horizont 2020 program támogatásával összesen 2,8 millió eurót különítettek el a projekthez, és el kell kezdeni a személyre szabott táplálkozást az idősek számára.

Az INCluSilver projekt támogatja a különböző ágazatok szereplői közötti együttműködést olyan innovatív ötletek létrehozása érdekében, amelyek nagy potenciállal rendelkeznek ahhoz, hogy piacra érjenek a személyre szabott táplálkozás területén az ezüst populáció számára.