Az 50 év felettiek személyre szabott táplálkozásának fejlesztése jegyében telt legújabb klasztertalálkozónk Budapesten, 2017. szeptember 26-án.

Az 50 év feletti társadalmi réteg személyre szabott táplálkozásának fejlesztése egy új megközelítés. A személyre szabott táplálkozás segít az embereknek étrendi szokásaik kiigazításában úgy, hogy azok összhangban legyenek az egyéni igényeikkel és szükségleteikkel. Az ezüstkorúakhoz kapcsolódó gazdaság húzóerejét adják az új fogyasztói piacok, ugyanakkor kikerülhetetlen szempont az öregedéssel kapcsolatos közkiadások fenntarthatóságának javítása.

Ezáltal az 50 év feletti társadalmi réteg igényeit kielégítő személyre szabott táplálkozással kapcsolatos termékek és szolgáltatások piacának ösztönzése hatalmas húzóhatást eredményezhet a meglévő vagy feltörekvő piacokon, valamint hatalmas hatással lehet az egészségügyre is.

A találkozóval célunk, hogy a különböző ágazatokhoz tartozó szereplők közötti együttműködés támogassuk annak érdekében, hogy megfelelő feltételek jöjjenek létre az innovatív ötletek generálásához és kipróbálásához az 50 év felettiek személyre szabott táplálkozása területén.

Ennek elérése érdekében veszünk részt nemzetközi partnerséggel az INCluSilver projektben. A partnerség 7 klaszterből és 2 egyetemből áll össze 9 országból és 4 különböző szektorból: agrár-élelmiszeripari, IKT, egészségügyi és kreatív iparágakból.

A projekt tehát közvetlen hozzáférést biztosít ún. voucher rendszeren keresztül a KKV-k több, mint 900 olyan hálózatához, amely a fenti témához kapcsolódik.

Milyen voucherekre is lehet pályázni?

„Innovációs ötlet” voucher – Idea market voucher

A voucher segítségével egy általunk szervezett innovációs eseményen lehet részt venni (először Budapesten, később Brüsszelben) 50 hasonló kkv egyikeként, ahol az ötlet elmélyítésén, tovább érlelésén lehet dolgozni kapcsolatot lehet építeni.

Voucher értéke: 3 000 €

Piacra jutást elősegítő voucher

A voucher segítségével az innovációs ötlet piacig vihető (design, piacelemzés, nemzetközi szakértő).

Voucher értéke: 20 000 €

Demo voucher

A voucher segítségével egy temék technológiai készültségét lehet bemutatni living lab-ekkel és nagy demonstrátorokkal együttműködve.

Voucher értéke: 60 000 €

Tech transzfer voucher

A voucher segítséget nyújt felmérni azt a potenciált, hogy valamely technológiát vagy knowhow-t egy másik szektor mennyire képes átvenni. Akár arra is felhasználható, hogy a techtranszfert akadályozó problémát felszámolják.

Voucher értéke: 20 000 €

Gazdasági megvalósíthatósági voucher

A voucher célja a stratégiai döntések elősegítése. A voucherrel átfogó versenyelemzés, a környezet- és szabályozó rendszer-elemzés valósulhat meg.

Voucher értéke: 10 000 €

Szellemi tulajdonjog voucher

A voucher segíti az új termékek védelmét konzorciumi együttműködés, szabadalom formájában.

Voucher értéke: 5 000 €

A projektről, a voucher rendszerről és jelentkezés módjáról részletes leírás található angol nyelven a https://www.inclusilver.eu weboldalon.

A projekt bemutatása mellett érdekes, hasznos előadások színesítették a rendezvényt.

Kubányi Jolán Msc., Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke bemutatta az új táplálkozási ajánlást az OKOSTÁNYÉR®-t valamint felajánlotta a szövetség szakmai tapasztalatát és együttműködését, amennyiben a projekt keretében erre igény mutatkozik.

Szegedyné Fricz Ágnes a Campden BRI Magyarország Kft. fejlesztőmérnöke előadásában megismerhettük az élelmiszerekkel kapcsolatos állítások igazolásának módszerét, valamint Ágnes bemutatta a PATHWAY-27 elnevezésű projektjüket is.

Az előadások után a résztvevők könnyű ebéd mellett egy kisebb networking esemény alakult, ahol el is indultak az innovatív ötletek.

Az esemény az " ‘Innovation in personalised Nutrition through Cluster cooperation in the Silver economy — INCluSilver (Grant Agreement number: 731349)" elnevezésű, Európai Bizottság EASME (Executive Agency for Small and Medium-sized Enterprises) által támogatott projekt keretében valósult meg.